Blog post: Gezien worden

Blog geschreven door Sandra Klein

Gezien worden

Tijdens de signeersessie van een bijzonder spreekster en schrijfster sloot ik achteraan in de rij. Zelf had ik haar boek niet, was het ook niet van plan te kopen en toch wilde ik die handtekening. Het intrigeerde mij: op mijn 10e deed ik aan handtekeningen jagen, maar op mijn 48e… Waarom?!

Met nog een paar wachtenden voor me, realiseerde ik me waar het om ging: Ik wilde niet alleen haar aandacht, maar ook door haar gezien worden al was het maar voor een nano-seconde! Toen het mijn beurt was, legde ik haar uit waarom ik daar stond. Ik voelde me weer 10: een beetje verlegen en eigenlijk helemaal niet uit op een handtekening, maar wel op gezien worden door haar. En ze zag me! Ze nam de tijd, luisterde en ze bevestigde dat het zó belangrijk is om gezien te worden. Ik voelde mij gezien als persoon én gezien in mijn verlangen.

Als kind is naast aandacht ook gezien of gehoord worden door een ouder, opa, oma of andere verzorger erg belangrijk om te kunnen groeien en zelfvertrouwen op te bouwen. In het volwassen worden leren we stap voor stap meer op onszelf te bouwen en minder afhankelijk te zijn van onze verzorgers.

Maar ook als 48 jarige is het prettig de erkenning en waardering van anderen te krijgen. Alleen begint dan het bij het erkennen van en verantwoordelijkheid nemen voor eigen verlangens en behoeften. Noem het persoonlijk leiderschap, emotionele intelligentie of gewoon persoonlijke groei. Het begint bij de verbinding met jezelf, bij het moment dat er een lichte sprankel merkbaar is van wat je zou willen. Naast je gedachten, zijn fysieke en emotionele sensaties belangrijke spelers in dit spel om de waakvlam in jezelf verder te laten oplaaien. Door dit moment serieus te nemen en verder te onderzoeken kunnen oude verwachtingspatronen veranderen en komt er ruimte om nieuwe geschiedenis te schrijven.