Met lichaam, hoofd en ziel

Spanning ontstaat daar waar je iets weg wilt maken dat wel waar is.
​- M. Harten -


Opslagvat

Net als dat het hoofd een verzamelplaats is van o.a. herinneringen, zo is je de rest van het lichaam dat ook. Het lichaam bewaart herinneringen die teruggaan naar de vroege kindertijd, voordat het cognitieve geheugen was ontwikkeld. Als deze herinneringen, vaak onbewust, verdrongen worden, zetten deze zich vast in het lichaam: in spieren, zenuwen, organen, cellen.

In het volwassen leven kan je dit ervaren in fysieke en emotionele klachten die onverklaarbaar lijken. Door lichaamssignalen te betrekken in het onderzoek én door ruimte en erkenning te geven aan dat deel in jezelf waar je liever niet naar kijkt, kan er een blijvende verandering op treden.

De lichaamsgerichte therapie is uitermate geschikt om op een dieper niveau te onderzoeken en te veranderen. Uitdrukkingen als 'iets op je lever hebben', 'je kiezen op elkaar houden', 'je rug recht houden', 'mijn onderbuikgevoel' zijn niet voor niets ooit ontstaan en geven mooi weer welke rol je lichaam speelt.

Handen houden bloem vast

​Oorsprong

De oorsprong van belemmeringen die mensen ervaren in hun houding en gedrag, ligt veelal in de vroege kindertijd. ​De tijd waarin je hersens nog niet voldoende zijn ontwikkeld om bewust waar te nemen, maar waarin je vanuit je gevoel van alles registreert en opslaat: Ben ik veilig? Krijg ik de steun en verzorging die ik nodig heb? Mag ik mij in mijn eigen tempo ontwikkelen en mag ik voluit leven?

Als baby en peuter leer je wat wel en wat niet mag door boodschappen van je ouders en je omgeving. Boodschappen kunnen zich ook in je lijf manifesteren. De behoeften en nieuwsgierigheid die je als kind niet volledig mocht ervaren, heb je leren bedwingen om niet steeds terecht gewezen te worden. Het verlangen is er nog steeds, maar er werd als het ware een muurtje omheen gebouwd zodat je spontaniteit niet meer de kans kreeg om naar buiten te komen. In je lijf wordt op een samenhangende manier het muurtje, ook nog nu je volwassen bent, in stand gehouden door spierspanning die naar verloop van tijd voor lichamelijke klachten kunnen zorgen

Overtuigingen en gedrag

De boodschappen van je ouders en je omgeving kunnen na verloop van tijd overtuigingen worden die je als volwassene blijven belemmeren: 'je mag niet huilen', 'je moet lief zijn' zijn een paar voorbeelden van overtuigingen. Deze overtuigingen neem je mee in je opvattingen over jezelf en over anderen, waardoor je bijvoorbeeld jezelf op je kop geeft als er tranen komen of wanneer je feller reageert op een ander dan dat je eigenlijk zou willen.

Door je bewust te worden van je overtuigingen en van de spierspanning in je lijf en deze onder ogen te zien en te ervaren, kan er letterlijk ontspanning ontstaan en ook ruimte om te ervaren wat je werkelijk wilt.


Benieuwd of ik je kan helpen?
Neem contact op of maak een afspraak