Stress- en Spanningsklachten

In de sessies zoomen we in op lichaamssignalen. Zowel stressplekken als tekens van kracht en levendigheid krijgen ruimte om van zich te laten horen. Dit doen we stap voor stap en op het tempo dat het lichaam kan volgen. Over het algemeen verloopt dit langzamer dan het tempo van de geest en gedachten. Zo kan het lichaam zich ontladen en ingesleten patronen kunnen blijvend veranderen. Ik help je graag op jouw ontwikkelpad.

Stress- en spanningsklachten ontstaan als een situatie spanning oproept in het lichaam. Gezonde stress zorgt ervoor dat het lichaam klaar is voor actie: je bent alert en je fysieke systeem is geactiveerd om in beweging te komen. Na het actiemoment wordt de spanning ontladen en het lichaam herstelt zich.

Bij onvoldoende ontlading, bijvoorbeeld door aanhoudende spanning, zal stress een overbelasting veroorzaken op o.a. spieren en het zenuwstelsel. Naast gedachten en overtuigingen die stress in stand houden, zet stress zich ook vast in het lichaam en veroorzaakt daardoor roofbouw op het lichaam.


Ik ben op een rustige, liefdevolle, respectvolle wijze geholpen... Ik heb mooie nieuwe inzichten gekregen die mij erg hebben geholpen en ook voor de toekomst zeer waardevol zijn. Deze werkwijze heeft een grote bijdrage geleverd om mijn burn-out te verwerken... Martin


Image of a hand sticking out above a field

Tekens van stress zijn waar te nemen door veranderingen zoals:

 • emotionele reacties: huilbuien, kort lontje hebben
 • aanhoudende vermoeidheid
 • slecht slapen
 • concentratieverlies
 • opgejaagd gevoel

Kenmerken van fysieke klachten:

 • hoge ademhaling of hyperventilatie,
 • nek-, rug- en schouderklachten,
 • ontstekingen,
 • hartkloppingen,
 • darmklachten
 • overprikkeld zenuwstelsel

Benieuwd of ik je kan helpen?
Neem contact op of maak een afspraak


"​Was het toen dat hij zich in een flits afvroeg of hij deze zware rugzak altijd moest dragen.
Was er dan geen andere manier?
Nog een tijdje liep hij door zoals hij gewoon was. Toch was er iets veranderd."
Uit: Herbergen van Verlies door Riet Fiddelaers -Jaspers en Sabine Noten


Aanpak

In de sessies onderzoeken we samen wat je in de weg staat om vanuit ontspanning te leven. Hierin betrekken we dat deel in jou dat meer ruimte nodig heeft. Vertragen, lichaamsbewustzijn en gronding zijn belangrijke onderdelen in het traject.

Voorop in de behandeling staat ons contact. Daarnaast maak ik gebruik van effectieve methode als Somatic Experiencing®, Ademtechnieken, Bio Energetica, Gestalt en Psychodrama. Net als al mijn sessies zal ook hier het lichaam als ingang om te onderzoeken dienen.

Stress en het lichaam

Dat stress invloed heeft op het lichaam, is bekend. Dit filmpje geeft in het kort uitleg wat het gevolg is van langdurige stress.