lichaamsgerichte traumaverwerking

De basis van de sessies is veiligheid in ons contact. Dit is nodig om met elkaar te kunnen onderzoeken wat je tot op heden in de weg staat. Daarnaast werk ik met Somatic Experiencing®. Dit is een effectieve methode die trauma- en stressgerelateerde uitingen als een fysiologisch en niet als een psychologisch proces benaderd. Het uitgangspunt is dat trauma en stress zich vastgezet in het zenuwstelsel en niet is gekoppeld aan een gebeurtenis.


"Trauma is in de eerste plaats
een fysiologisch en
geen psychologisch proces."
- Peter Levine -


Image of a 2 feet on the grass

Tekenen van trauma:

  • de aandacht gaat steeds weer terug naar de gebeurtenis.
  • Op je hoede zijn, hyperalertheid
  • snelle stemmingswisselingen, emotionele schrikreacties
  • gevoeligheid voor licht en geluid
  • meer terugtrekken, verminderde concentratie, vergeetachtigheid
  • slecht slapen
  • afgesneden voelen van het gevoel, onverschilligheid, verandering in interesses
  • gevoel van hulpeloosheid, somberheid, depressie
  • schuldgevoel of schaamte: ‘had ik maar…’
  • fysieke klachten die medisch niet verklaarbaar zijn, zoals: hoofdpijn, nek- en rugproblemen, astma, spijsverteringsproblemen.

Wanneer is iets trauma?

Bij een gebeurtenis die te snel is gegaan, te groot is geweest en te overweldigend was, wordt er gesproken over trauma. Dit kan een concrete gebeurtenis zijn, zoals: een stressvolle situatie in werk of privé, ziekenhuisopname of een levensbedreigende situatie zoals een (verkeers)ongeluk, bijna-verdrinking, een aanranding of verkrachting, een overval. Mogelijk is de aanleiding niet helder is zijn er wel symptomen van trauma aanwezig, bijvoorbeeld in fysieke klachten in verandering van houding en gedrag.

Door een plotseling heftige gebeurtenis wordt energie in het lichaam gemobiliseerd die op dat moment geen kans krijgt te ontladen. Deze energie zet zich vast in spieren en in het zenuwstelsel. Dit is merkbaar in vermindering van fysieke en emotionele veerkracht.

Aanpak

Het lichaam wordt als ingang gebruikt voor de verwerking van het trauma of stress. In behapbare stapjes wordt vastgezette spanning in het zenuwstelsel losgelaten. Hierdoor kan er weer ontspanning gaan ontstaan in het lichaam zodat het zijn/haar natuurlijke ritme weer kan gaan volgen. Hierdoor komt er weer ruimte voor vitaliteit, spontaniteit en stabiliteit in het leven.

Met jou onderzoek ik wat er in de weg staat om het leven te leiden zoals dat geleefd wil worden. Er is aandacht voor de pijnlijkheid alswel voor de innerlijke kracht en datgene dat helpend is voor jou. Lichamelijke gewaarwordingen (felt sense) zoals beelden, geuren, beweging, zijn belangrijke elementen om de veerkracht in jezelf weer te gaan ervaren. Door stapsgewijs te handelen, hoeft de gebeurtenis je niet opnieuw te overspoelen en is blijvende verandering mogelijk. ​


Benieuwd of ik je kan helpen?
Neem contact op of maak een afspraak


Op een rustige, respectvolle manier heeft Sandra mij geholpen veel van mijn emoties, ​die diep verborgen zaten naar de oppervlakte te brengen... D., vrouw


Achtergrond Somatic experiencing

Peter Levine geeft uitleg over het ontstaan van trauma.

Peter Levine vertelt over Felt Sense: lichamelijke gewaarwording