Blog post: Sterrenstof

Blog geschreven door Sandra Klein

Sterrenstof

Op een mooie lenteochtend hoorde ik van de dagworkshop ‘LOSLATEN’. En toen gebeurde het: Het leek alsof er sterrenstof over mij werd uitgestrooid. Loslaten in één dag! Is het dan toch mogelijk? Dat wil ik ook! Als een kind dat ijsjes ziet en vervolgens maar één doel heeft. Tegelijkertijd gebeurde er ook iets anders in mij: “Loslaten in één dag? Dat kan niet!”. Het volwassen deel in mij weet dat het ijsje nooit zo lekker smaakt als dat de verpakking doet vermoeden.

Zoals dat gaat met interne conflicten: er is veel onrust, weinig beweging en geen besluit. Toen ook mijn goede humeur verdampte, werd het tijd voor zelfreflectie.

Wat maakte dat ik naar deze workshop wil? Ik realiseerde me dat ik wilde dat de trainer zorgt dat ik kan loslaten wat ik onbewust vasthoud. Een fijne gedachte en tevens een onrealistische aanname. Een pijnlijk gevoel van leegte speelde op. Dit was dus wat er onbewust speelde! Als de trainer mijn leegte oplost, dan hoef ik het zelf niet te doen.

Met dit besef kwam er weer rust en ontspanning in mijn lichaam. Wil ik iets met deze leegte, dan zal ik het ZELF moeten onderzoeken. Hooguit met hulp van een ander, maar niet via de ander. De sterrenstof was opgelost en de weerstand tegen de workshop ook. Er ontstond interesse in de workshop vanuit een ander oogpunt, vanuit nieuwsgierigheid. Wat heeft die man te vertellen?